Ventilatie

Ventilatie

De lucht in een woning wordt elke dag vervuild; door de bewoners (ademen en transpireren), door hun activiteiten (koken, douchen, roken, verwarmen, …) maar ook door het huis zelf (radon, vluchtige organische stoffen, verf, detergenten.

Sterk isoleren in combinatie met een gebrek aan ventilatie zorgt voor een muffe, vervuilde binnenlucht.

Dit brengt heel wat ongemakken met zich mee: mijten, schimmels, virussen, vochtophopingen, bacteriën en de concentratie van schadelijke chemische gassen zoals CO².

Een slecht binnenhuisklimaat kan hoofdpijn, allergieën, ademhalingsproblemen, een droge keel, oogirritatie, concentratieverlies, vermoeidheid of slaperigheid veroorzaken.

Te veel vocht in huis brengt dan weer geurtjes, condensatie en schimmelvorming met zich mee.

Goed en regelmatig ventileren is daarom erg belangrijk.

In de praktijk wordt vooral systeem C/C+ en D toegepast.

Systeem C

– Natuurlijke toevoer via zelfregelende raamroosters in ‘droge’ ruimtes.
– Mechanische afvoer door middel van ventilator en instelbare afvoermonden in ‘vochtige’ ruimtes.

Systeem C+

– Natuurlijke toevoer via zelfregelende raamroosters (klasse P3 of P4) in ‘droge ruimtes’.

– Vraaggestuurde mechanische afvoer of zelfmodulerende afvoermonden in ‘vochtige ruimtes.’ (regeling op aanwezigheid en/of relatieve vochtigheid).

Systeem D

Gezond en energiezuinig ventileren op basis van gebalanceerde mechanische toevoer en mechanische afvoer via een centraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW).

Daar waarbij een C en C+ systeem de toevoer van de verse lucht via raamroosters gebeurd, wordt de verse lucht bij een D-systeem mechanisch aangezogen via de centrale ventilatie-unit.

Via dezelfde unit wordt ook de afvoer in de vochtige ruimtes gedaan. In deze unit zorgt een warmtewisselaar voor een groot deel van de warmteterugwinning in de woning.

Aardewarmtewisselaar of Canadese put

In feite gaat bij een aardwarmtewisselaar of Canadese put de verse lucht, die door een ventilatiesysteem D vanbuiten aangezogen wordt, eerst door een buis in de grond.

De lucht in de buis wordt in de zomer afgekoeld door de koelere bodem en in de winter opgewarmd door de warmere bodem.

Een bodemwarmtewisselaar daarentegen werkt op een andere manier.

Hierin wordt geen lucht, maar water opgewarmd of afgekoeld. Een bodemwarmtewisselaar kan je dus herkennen aan de veel kleinere afmeting van de buis.

Je zal ook een circulatiepomp en een bijkomende warmtewisselaar (batterij) op het toevoerkanaal van het ventilatiesysteem terug vinden.

Systeem E+

– Zelfregelende toevoer P3-P4.
– Discreet deurrooster.
– Vraaggestuurde afvoer.
Vraagsturing garandeert een optimale luchtkwaliteit met warmtebesparing, door met een geregeld afvoerdebiet te ventileren.
Op die manier kan het debiet beperkt worden wanneer de luchtvochtigheid, en/of de luchtkwaliteit onder controle is. (bvb. bij afwezigheid).

Productie van warmte

De geïntegreerde lucht/water-warmtepomptechnologie haalt warmte uit de ventilatielucht en buitenlucht, verhoogt die tot de gewenste temperatuur en brengt die warmte vervolgens over naar het geïntegreerde boilervat en/of het laagtemperatuur warmte afgiftesysteem (bvb. vloerverwarming, LTV-convectoren, LTV-radiatoren).
Het toestel wordt in een hybride opstelling geplaatst met een andere klassieke warmtebron (bvb. een gas-of stookolieketel).

Optioneel kunnen ook zonnecollectoren aangesloten worden op de E+ndura voor het extra opwarmen van het sanitair warm water.

Men spreekt van “hybride” wanneer meerdere technologieën gecombineerd worden.

De voordelen van de technologieën worden samengevoegd, waardoor de hybride oplossing een meerwaarde biedt.

Ook systeem E+ combineert de voordelen van verschillende technologieën.

De E+ndura wordt in hybride opstelling geplaatst met een extern laag vermogen solo verwarmingsketel (gas of stookolie).

Door een hybride opstelling toe te passen met een verwarmingsketel, is er altijd voldoende warmtecapaciteit voorradig.

Is de vraag voor warmte op een bepaald moment hoger dan het beschikbaar duurzame verwarmingsvermogen van de E+ndura, of indien het actuele duurzame rendement te laag ligt (bvb. bij negatieve buitentemperaturen), dan zorgt de hybride regeling van de E+ndura voor het activeren van de verwarmingsketel.

De energie analyser regeling van de E+ndura is ingesteld om automatisch altijd de meest voordelige energiebron van de hybride bron te kiezen.

Programmeer de energieprijzen in de bediening en systeem E+ zorgt voor de laagste energiefactuur.

Met het toepassen van dit hybride systeem, is geen ingebouwde elektrische back-up nodig als bijverwarming.

Elektriciteit is immers economisch / ecologisch geen interessante verwarmingsbron.